In Danish In English
 
Forside / Forskning / Børn / Hi Five - Trivsel og hygiejne
Printvenlig version

Hi Five - Trivsel og hygiejne

Mange danske folkeskoler er nedslidte og bl.a. toiletforholdene har været udsat for stor kritik. Mange toiletter er i stykker og beskidte, og der mangler ofte både sæbe og toiletpapir. Konsekvenserne for danske elevers helbred og trivsel er ukendte. Studier fra skoler i Sverige og USA har vist, at lignende forhold giver eleverne flere infektioner og får eleverne til at undgå at bruge toiletterne, hvilket kan medføre forstoppelse, inkontinens og urinvejsinfektioner.

Størstedelen af elevers sygefravær fra skolen skyldes akutte infektionssygdomme som for eksempel forkølelse og andre øvre luftvejsinfektioner. Sygdomsfraværet rammer bredt og er næsten ens for de forskellige klassetrin. Danske og udenlandske studier har vist, at elevers sygefravær kan reduceres med 20-25 % ved at indføre undervisning i korrekt håndvask og obligatorisk håndvask.

Projekt Hi Five undersøger, hvorvidt pædagogiske indsatser samt forbedringer af rengøringsstandarden og hygiejnen på skoletoiletterne kan føre til lavere sygelighed og bedre trivsel blandt elever og lærere i folkeskolen. Projektets effektmålinger vil blive udviklet således, at de umiddelbart kan anvendes som en del af skolernes lovfastsatte miljøvurdering.

 

For yderligere information kan du kontakte Camilla T. Bonnesen på catb@si-folkesundhed.dk

Forskningsleder

Professor, dr.med.

Pernille Due


Projektleder

Cand.scient.soc.

Anette Johansen
 

Projektmedarbejdere

Cand.scient.san.publ.

Anne Maj Denbæk

 

Cand.scient.san.publ.

Camilla Thørring Bonnesen

 

Tilknyttede forskere

Leif Percival Andersen

Charlotte Foged

---------------------

Projektet er støttet af TrygFonden

 
Centret er støttet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse
Statens Institut for Folkesundhed   •   Syddansk Universitet   •   Studiestræde 6   •   1455 København K