In Danish In English
 
Forside / Forskning / Voksne / Online alkoholbehandling
Printvenlig version

Online alkoholbehandling

Baggrund

En stor del af danskerne har et sundhedsskadeligt forbrug af alkohol: Det er anslået, at cirka 860.000 danskere drikker over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser på henholdsvis 14 genstande per uge for kvinder og 21 for mænd og derudover har omkring 620.000 danskere et alkoholforbrug, der medfører helbredsproblemer eller er forbundet med ulykker. Kun en mindre del af dem, der har et sundhedsskadeligt forbrug af alkohol er i kontakt med et behandlingssted og compliance er lav blandt de få, der undergår behandling. Årsagerne hertil er blandt andet tabuisering og stigma i forbindelse med at søge hjælp for alkoholmisbrug, frygt for konsekvenser ved kontakt med det offentlige system, geografisk afstand og manglende viden om tilbud.

 

Et sundhedsskadeligt alkoholforbrug er forbundet med en øget risiko for en lang række psykiske og fysiske sygdomme, vold og ulykker samt negative konsekvenser i henhold til både arbejde, familie og andre sociale netværk.

 

Internetbaseret alkoholbehandling, der kan tilgås via computer, smartphones eller tablets vinder internationalt frem som alternativ eller supplement til de traditionelle behandlingsformer, hvor fysisk fremmøde er påkrævet. I Danmark er anvendelsen af IT udbredt, hvilket udgør et solidt grundlag for brug af ny teknologi i folkesundhedsinterventioner på alkoholområdet.

 

Formål

Projektet skal undersøge om samtaleterapi, der leveres online fremfor ved fysisk fremmøde på fx et alkoholambulatorium kan få borgere med et sundhedsskadeligt alkoholforbrug til 1) at indlede et alkoholbehandlingsforløb, 2) at deltage i mindst tre samtaler med en alkoholbehandler og 3) at reducere deres alkohoforbrug til under Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser for højrisikoforbrug.

 

Projektet starter op i foråret 2017.

Forskningsleder

Janne S. Tolstrup

Professor

jst@si-folkesundhed.dk

6550 7735

 

Projektleder
Kia Kejlskov Egan

Videnskabelig assistent

kiae@si-folkesundhed.dk

6550 7741

 

Projektmedarbejder

Veronica Pisinger

Videnskabelig assistent

vepi@si-folkesundhed.dk

6550 7748

 

 

 

Tilknyttede forskere

 

Professor, overlæge Hvidovre hospital

Ulrik Becker

 

Centerleder Forskningsenheden for klinisk alkoholforskning

Anette Søgaard Nielsen

 

 

 

--------------------

 

Projektet er støttet af Trygfonden

 
Centret er støttet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse
Statens Institut for Folkesundhed   •   Syddansk Universitet   •   Studiestræde 6   •   1455 København K